top of page

Sprer seg: VIKTIG INFORMASJON FOR DERE MED HUND Dødelig hunde­sykdom oppdaget flere steder i landet

Mattilsynet har følgende råd til hundeeiere i Norge:

  • Begrens nærkontakten mellom hunder.

  • Når hunder luftes bør de ikke få hilse på hundene de møter på veien, eller i parken.

  • Ikke la hunden din snuse i grøften hvor andre hunder har oppholdt seg.

  • Hunder som vis

er sykdomstegn bør raskt tas med til veterinær. Rask behandling kan være avgjørende.

  • Hundeeiere bør generelt følge de rutinene for vaksinering som veterinæren anbefaler.

  • Mattilsynet opplyser også til VG at store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses

Veterinærinstituttet, Mattilsynet og flere dyreklinikker har de siste dagene advart mot en ukjent og dødelig hundesykdom i Oslo-området. Nå er sykdommen trolig oppdaget flere steder i landet, ifølge Mattilsynet. Og det siste døgnet har antallet døde hundet steget fra sju til minst 20, opplyser dyreklinikken AniCura.

- Det finnes ingen felles systematisk oversikt over alle sykdomstilfellene, men det antas at minst et 20-talls hunder har mistet livet så langt. Det meldes om sykdomstilfeller over store deler av Østlandet, men vi kan ikke utelukke at sykdommen spres til andre landsdeler. Det er uklart om det er sammenheng mellom alle de rapporterte tilfellene, sier Sasja Rygg, kommunikasjonsansvarlig hos AniCura, i en pressemelding.

Seksjonssjef Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet bekrefter overfor Dagbladet at de har fått melding om flere hunder med samme sykdomsforløp flere steder i landet.

Onsdag gikk AniCura dyreklinikk ut og advarte om den alvorlige hundesykdommen, etter at mange hunder var lagt inn med liknende symptomer. Flere av hundene har hatt et sykdomsforløp på ned til 24 timer fra symptomene har dukket opp til døden inntraff.

Diaré og oppkast

Sykdommen viser seg gjennom blodig diaré og/eller oppkast samt raskt forverret allmenntilstand. AniCura vet foreløpig ikke om sykdommen skyldes bakterie eller virus, men oppfordrer alle hundeeiere om å ta med hunden til veterinær snarest om den får symptomer.

- Fortrinnsvis til et sykehus med oppstallingskapasitet, skriver de, og anbefaler samtidig hundeeiere om å holde dyra unna parker, hundejorder og andre store samlingspunkter en periode framover.

Trolig et virus

Sasja Rygg, kommunikasjonsansvarlig i AniCura, sier dette trolig ikke er en sykdom som kan smitte mellom hund og menneske.

- Vi kan ikke si dette med sikkerhet, ettersom vi ennå ikke vet hva slags smittestoff det er, men det er sjelden sykdommer smitter mellom hund og menneske. Noen bakterier kan det, men vi mistenker at dette er et virus grunnet det raske sykdomsforløpet, sier hun til Dagbladet.

Rygg forteller at de håper å få svar på hva slags smittestoff som forårsaker sykdommen torsdag.


Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page